GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-09-2023 22:40

Uşak’ta Sel Felaketi Neden Yaşandı! Başkan Ümit Alp Açıkladı!

Uşak’ta Sel Felaketi Neden Yaşandı! Başkan Ümit Alp Açıkladı!

Uşak’ta Sel Felaketi Neden Yaşandı! Başkan Ümit Alp Açıkladı!

Geçtiğimiz Hafta Cumartesi ve dün Uşak’ta yağan yağmurlar sebebi ile oluşan seller hakkında bugün Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp basın açıklaması yaptı. Bugün İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlediği basın açıklamasında Başkan Alp çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp;  basın açıklamasında öncelikle sel felaketine uğrayan Samsun Giresun Ordu ve Uşak gibi illerimizdeki halkına geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp;  Uşak’ta yaşanan sel felaketinin sebeplerini açıkladı.  Açıklamasında Başkan Alp şunları söyledi; ‘’Bu sel felaketinin niye olduğunu anlatmaya çalışacağım ne hatalar yaptığımızı ve ne hangi hataların bu işe yol açtığını anlatmaya çalışacağım şimdi bir sürü konu var kısa özerk 56 başlıkla yapmaya çalışacağım öncelikle Uşak ilinin altyapısı yağmur suyu kanalizasyon ve içme suyuyla ilgili alt yapısı doksanlı yıllara aittirç Doksanlı yıllardan sonra noktasal çözümler hariç alt yapımıza büyük bir ilave yapılmamıştır yani Uşak doksanlı yıllarda 1 / 25 binlik haritada göründüğü gibi şöyle mütevazi bir alandı. 2000’li  yıllara gelindiğinde Uşak şehri büyüdü.  yani doksanlı yıllara oranla 45 kat  büyümüş oldu ama alt yapısı aynı kaldı. Hükümet öyle olunca yağmur suyuyla ilgili konular da bu sonradan ilave olan alanların yağmur sularıyla ilgili drenaj sistemleri yeterli hesaplamayla sistemleri aktarılamaz ve de şehrin içinden geçen dereler unutuldu.

Uşak’ta  kaç kere var dediğimde çoğunuzun sayacağını bir tek 9 sene deresi var o da şuradan başlar şehri böyle koyarak ama orada Karaağaç Mahallesi’nin oradan gelip Zümrüt Camii civarından geçen kızıl os Huzur Park civarında devam eden Akkuş deresi Kuyucak Köyünde devam eden Koru Deresi tabii ki adını verdiği Elmalı Deresi Mahallesinin adını verdi Elmalı deresi isminin dereden almasının bir dereden bahseder bu dereleri fizikken şehirde göremiyoruz, göremediğimiz için de sel felaketini yaşıyoruz. Ben bunları herhangi bir kaynaktan uzaydan falan getirmedim. İlgili fotoğraf harita diye bahsedilen haritalardan aldım ve birkaç dakikamızı aldı. Bir teknik girişim bir saat içerisinde bu evrakı hazırlayıp çekmek kolay. Doksanlı yıllarda yapılan altyapı 2 binli yıllarda 45 katını kaldıramıyor. Başka neler var biz şehrimizin yollarını asfaltla kapladık yani suyun yağmur suyunun yeraltına geçmesine azalttık. Başka ne hata yaptık;  binalarımızın hepsinde bahçeler vardı. Şehirdeki tüm binalar yaklaşık% 40’nda bina % 60’da bahçe idi. Ama bugün şehirdeki yapılmış binaların düzeyine baktığınızda şehirde binalar arsası ne kadarsa o kadar ya da yüzeyi bahçe değil toprak değil beton kaplama. Bu yüzden de yağmur suyunun yeraltına geçmesi mümkün değil. Yeraltına geçmeyen bu su yüzeysel akışa geçiyor o yüzden de proje müellifinin öngördüğü yağmur suyunun bir kısmını toprak edinecek kaplamalarda asfalttan çatılardan gelen %40 % 50’si ilgili yağmur suyu drenaj hattına verilecek düşüncesiyle proje müellifi buna göre bir çalışma yapmış ve zamanında teknik alt yapıyı bu şekilde organize etmiş ama bugün %100 akıyor’’

 Basın açıklamasının devamı videoda izleyebilirsiniz.

 

AdminAdmin